Inzicht door PaardenInzicht door PaardenInzicht door PaardenInzicht door PaardenInzicht door PaardenInzicht door PaardenInzicht door PaardenInzicht door PaardenInzicht door Paarden

Ministerie Economische zaken, Landbouw en Innovatie

Samen met enkele andere cursisten heb ik een training Inzicht door Paarden gevolgd.

Voor het behalen van mijn jaarlijkse PE punten voor het behoud van mijn registratie als mediator bij het NMI, vond ik dit een zeer prettige, vernieuwende en leerzame manier.

Na een theoretische inleiding, onder het genot van kop koffie en wat lekkers, werd ons door Marieke op een enthousiaste manier verteld hoe communicatie in de paardenwereld werkt.

Direct na de lunch zijn we de binnenbak van de manege ingestapt.

Een mooi paard stond ons geïnteresseerd op te wachten in een door afzetlint gevormde cirkel.

Marieke gaf een lang touw aan een van de cursisten en zij mocht de cirkel in. Marieke bleef voor de veiligheid van de cursist nog even in de cirkel.

Na wat aanwijzingen kon de cursist op haar manier vragen wat ze van het paard verlangde.

Ondertussen vertelde Marieke op een enthousiaste manier wat zij zag aan de communicatie tussen de twee wezens in de cirkel. Daarbij werd ook een vertaalslag gemaakt naar de menselijke communicatie.

Wat mij opviel was dat je een hele goede inbeelding kon maken van de vertaalslag zoals Marieke deze maakte met haar manier van vertalen. Op een natuurlijk manier en in begrijpelijke mensentaal, ingegeven door haar gevoel en kennis.

Wat mij zelf betreft heb ik bewust ervaren dat ik in de ring aan het communiceren was met het paard middels mijn lichaam en dat dit tijdens en achteraf in de evaluatie zo wordt weergegeven dat je dit gemakkelijk kunt koppelen aan praktijksituaties zoals die regelmatig voorgekomen. Zaken als interactie, variatie brengen, ingrijpen, aansturen vanuit het middelpunt, afstand houden en met minder energie meer doen, komen veelvuldig aan bod.

Belangrijk vind ik, is te beseffen dat zulke situaties vaker zullen voorkomen en dat je dan alert bent op de manier hoe je communiceert met woorden, maar vooral met lichaamstaal. In mijn geval, als onder andere mediator, is dit een belangrijk gegeven.

Met deze wetenschap in het achterhoofd kun je daar je voordeel mee doen. Doordat de spiegeling door het paard zo’n actieve en indrukwekkende methode is blijft het goed hangen.

Ik vond het een bijzondere en inspirerende manier om te leren door paarden en zo PE punten te scoren. Ik kan het anderen zeer zeker aanraden.

Wilko Houwers

Mediator

Ministerie Economische zaken, Landbouw en Innovatie